Inspiration Story: het bloeiende Utrecht Science Park

In het uiterste oosten van de stad Utrecht, in de hoek langs de A27 en A28 en tussen de weilanden waar schapen rustig grazen, vind je het Utrecht Science Park (USP), voorheen bekend als De Uithof. Op dit wetenschapspark werken gerenommeerde medische centra, kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven intensief samen aan het ontwikkelen en toepassen van baanbrekende wetenschap en oplossingen op het gebied van gezondheidzorg, life sciences en duurzaamheid. Deze innovatieve science community is dé perfecte voedingsbodem voor wetenschappelijke congressen van over heel de wereld. De pandemie dwong het USP echter tot omdenken. Stilzitten is wel het laatste wat ze op het Science Park hebben gedaan; er staan genoeg plannen klaar voor de toekomst! Het Utrecht Convention Bureau ging hierover in gesprek met directeur-bestuurder Jan Henk van der Velden en Hospitality Manager Marleen Kroeze van Stichting Utrecht Science Park.

De invloed van Covid-19
Net als ieder ander heeft ook het Utrecht Science Park te maken gehad met de invloeden van de corona crisis. “Het aantal congressen en bijeenkomsten was tijdens de pandemie tot een minimum beperkt. Uiteraard hebben we zelf wel digitale bijeenkomsten gehouden, maar met oog op de overkill aan online events hebben we dit toch bewust beperkt. We hebben vooral de krenten uit de pap gehaald”, zegt Jan Henk.

Jan Henk en Marleen geven aan dat ze vanaf september weer volop bezig zijn met diverse evenementen en activiteiten, in zowel fysieke, hybride als digitale vorm. Kijkend naar de internationale congressen verwacht Marleen dat online ook in de toekomst een vaste plek zal behouden binnen de evenementen en bijeenkomsten die op het USP plaatsvinden. “Je hoeft niet meer perse een keynote speaker in te laten vliegen voor een congres. Iemand kan vanuit een studio in zijn thuisland ook deelnemen aan een onderdeel, wat we dan gaaf in beeld kunnen brengen. Deelnemen op afstand kan zeer interessant zijn voor internationale congressen en events, en het is ook nog eens duurzaam en voor een breder publiek toegankelijk”. Aan de andere kant staat het ontmoeten bij dit soort events en bijeenkomsten  ook hoog op de agenda. Waar de keynote speaker van een afstand zijn of haar boodschap kan overbrengen, blijft juist het elkaar in de ogen kunnen kijken van cruciaal belang. “Elkaar persoonlijk ontmoeten, die connectie maken, en elkaar ook spreken over andere onderwerpen dan het wetenschappelijke, dat is waardevol. Op dit vlak zal een nieuwe, evenwichtige balans gaan ontstaan waarbij je een gewogen afweging maakt om live of digitaal deel te nemen. Ga je voor de persoonlijke, live ontmoetingen (bijvoorbeeld bij een netwerkevent waar je ook andere voor jou relevante relaties kunt treffen) of heb je genoeg aan de tijd- en kostenbesparende online variant?”.
Wat er ook gebeurt, zowel Marleen als Jan Henk kijken erg uit naar het moment waarop fysiek weer de norm is. “Dat iedereen hier gewoon weer simpelweg naar de overkant van de straat kan lopen om persoonlijk inhoudelijk af te kunnen stemmen met andere deskundigen,” zegt Jan Henk. “Dat is ook meteen een kracht van het USP: de enorme kennisconcentratie is hier gevestigd in een straal van slechts 3 kilometer. Dagelijks lopen de beste mensen van de wereld op allerlei onderwerpen rond, wat ook prachtige haakjes geeft om congressen en events op aan te laten sluiten of zelf te organiseren. Dit is dan ook één van de redenen waarom internationale wetenschappelijke congressen graag voor de regio Utrecht kiezen”.

Niet stilgestaan
Op het USP heeft men zeker niet stilgestaan tijdens de lockdown! Het personeel in de ziekenhuizen draaiden overuren en de werkzaamheden in laboratoria gingen onverminderd door. Andere werkvelden werkten vanuit huis door, colleges werden online gegeven en evenementen en congressen draaiden online op een laag pitje door. Intussen werd achter de schermen hard doorgewerkt aan diverse projecten. Zo is er een start gemaakt met de bouw van de Accelerator, een nieuw multi-tenant gebouw voor Life Sciences, waarin onder meer  beursgenoteerde biotechnologiebedrijven Genmab en Merus hun intrek zullen nemen. Dergelijke doorgroeimogelijkheden zijn van belang voor de kruisbestuiving tussen kleinere en grotere spelers in de gebieden Life Sciences en Research & Development. In het gebouw van 23.000 vierkante meter komt op de begane grond een auditorium, verschillende ‘meet & greet’ faciliteiten, een vergadercentrum en een uitgebreid restaurant, waarmee het gebouw alle mogelijkheden biedt om ontmoetingen te faciliteren. Hierdoor vervult de Accelerator een belangrijke verbindende functie tussen bedrijven en instellingen op het Utrecht Science Park.

Utrecht Science Week
Op het Utrecht Science Park wordt dit jaar ook een nieuw, jaarlijks terugkerend event geïntroduceerd: de Utrecht Science Week. Op 14 en 15 oktober 2021 vindt de eerste editie van de Utrecht Science Week plaats met als centraal thema: ‘Samen naar een gezonde, duurzame samenleving’. “De Utrecht Science Week biedt een rijk en gevarieerd programma met aansprekende lezingen, interactieve workshops en spraakmakende interviews,” zegt Marleen, “dit doen we samen met wetenschappers, bestuurders, professionals en jong studenttalent. Donderdag 14 oktober staat in het teken de duurzaamheid met de jaarlijkse Pathways to Sustainability Conference van de Universiteit en de Dag van de Duurzaamheid van het Hogeschool Utrecht. Vrijdag 15 oktober staat in het teken van gezond leven. Ook geven we jong talent een podium met de finales van de Sustainable Campus Challenge”.  De komende jaren zal de Utrecht Science Week verder worden uitgebouwd. Het programma van de Utrecht Science Week ’21  is hybride, zodat het ook online voor de mensen thuis te volgen is.

Omgevingsvisie 2040
De pandemie staat het USP dus niet in de weg om zichzelf verder te ontwikkelen. Ook voor de komende jaren staan er nog genoeg ontwikkelingen op de planning. Zo wordt er verwacht dat het USP meegroeit met de groei van de stad en regio. Om dit in goede banen te leiden is de Omgevingsvisie Utrecht Science Park 2040 opgesteld door de Gemeente Utrecht, de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, de stichting Utrecht Science Park en met inbreng van gebruikers en bewoners. De Omgevingsvisie 2040 gaat over verschillende thema’s die verband houden met elkaar, zoals innovatie, bereikbaarheid, recreatie, werken, wonen en groen. De ambitie van het USP is om met deze omgevingsvisie zowel groei te faciliteren, als het vestigingsklimaat te verbeteren. “Er is al een enorme slag gemaakt, maar er moeten ook nog vervolgstappen worden gezet,” zegt Jan Henk. “Een belangrijk voorbeeld is bijvoorbeeld dat het UMC Utrecht de omslag wil gaan maken door de ingang te verplaatsen richting de A28. Hierdoor wordt het autoverkeer drastisch verminderd op het Utrecht Science Park , wat een grote stap betekent in de richting van het autoluwer maken van het USP, wat ook weer een positief effect zal hebben op het vestigingsklimaat”.
We houden het USP en haar mooie plannen de komende jaren goed in de gaten en kijken uit naar de toekomst!

Bezoek de website