Hoe maak je een event toegankelijk voor iedereen?

Voor mensen met een beperking is het vaak een hele opgave om een festival, feest of congres te bezoeken. Terwijl het niet moeilijk hoeft te te zijn om een bijeenkomst zo in te richten dat iedereen zich welkom voelt. Je moet alleen even weten waar je op moet letten. In het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen‘ laat Marianne Dijkshoorn zien hoe je je evenement met wat simpele ingrepen toegankelijk maakt voor mensen met een beperking.

Toegankelijkheid is niet duur
Toegankelijkheid hoeft niet duur te zijn. Hier vind je enkele tips die een event of locatie toegankelijker maken én weinig kosten met zich meebrengen.

  • Vermeld jouw toegankelijkheidsfaciliteiten op je website. Plaats ook foto's van de faciliteiten, zoals bijvoorbeeld een aangepast toilet.
  • Benoem daarbij ook de contactgegevens van de persoon aan wie eventuele vragen over de toegankelijkheid kunnen worden gesteld.
  • Spreek af wie er gaat kijken bij een alarmmelding van het alarmkoord in het aangepaste toilet.
  • Plaats het bestek bij een lopend buffet aan het einde van het buffet zodat mensen één hand vrij hebben om op te scheppen.

Benieuwd hoe je jouw locatie of event nog toegankelijker kunt maken? Dan is dit boek iets voor jou. Kijk op de website Toegankelijke Evenementen voor informatie, een inkijkexemplaar en bestellen.

Keurmerk toegankelijkheid
Locaties die toegankelijk zijn kunnen een Keurmerk Toegankelijkheid Gehandicapten aanvragen. Hierbij wordt de gradatie van toegankelijkheid van de locatie aangegeven met duimen. Het keurmerk wordt door veel mensen met een beperking erkend en dat levert al snel meer boekingen op, want goede toegankelijkheid is helaas niet vanzelfsprekend bij evenementenlocaties. Meer informatie over het keurmerk vind je op de website Toegankelijke Evenementen.