Op de koffie bij Monique André de la Porte

Gedurende onze nieuwe maandelijkse bedrijfsprofielenserie, leer je het team achter Utrecht Convention Bureau (UCB) kennen onder het genot van een heerlijk, vers kopje koffie. Wat drijft hen om Utrecht Region te promoten als congresdestinatie? En hoe zien hun dagelijkse werkzaamheden eruit?

We starten de serie met een kennismaking met Monique André de la Porte, UCB’s ervaren accountmanager en woordvoerster. Slechts een paar maanden na de oprichting van UCB, op 27 september 2010, begon Monique haar reis om Utrecht op de kaart te zetten bij internationale congresorganisatoren. Zij is persoonlijk verantwoordelijk voor de internationale groei en ontwikkeling van het Utrecht Convention Bureau naar de organisatie die wij vandaag de dag zijn.

Hoe drink je je koffie ’s ochtends het liefst?
“ 's Morgens heb ik altijd wat tijd nodig om de interne motor aan de praat te krijgen. Een goede koffie is een zeer essentieel onderdeel van mijn ochtendritueel. Ik geef de voorkeur aan een traditioneel gezette gefilterde koffie - zwart, zonder suiker.”

Wat is je meest memorabele congres- of evenementervaring?
“Er zijn te veel mooie herinneringen en ervaringen. Maar wat een blijvende indruk op mij achter heeft gelaten, was een exclusief congresdiner met ruim honderd gasten in de centrale hal van Kasteel De Haar. Een ruimte die normaal gesproken niet eenvoudig te bemachtigen is.”

Vertel ons meer over jouw rol
“Als accountmanager is het mijn taak om de regio Utrecht op de kaart te zetten als internationale meeting-, congres- en zakelijke evenementenbestemming. Pre-corona kon je me zelden op kantoor achter een bureau vinden. Ik was altijd onderweg: de wereld rondreizend om deel te nemen aan tentoonstellingen en fora, congressen en toppen bijwonen, organisatoren verbinden met partners en instellingen in de regio Utrecht, internationale congressen en hun afgevaardigden verwelkomen, site-inspecties begeleiden, etc. Ik heb veel geleerd in de afgelopen 10 jaar. Ik heb zoveel leuke mensen ontmoet, een enorm netwerk opgebouwd en voel nog steeds een groeiende passie voor mijn rol en voor de regio Utrecht. Ik had het echter niet kunnen doen zonder de geweldige steun van mijn collega en UCB’s projectmanager Liza, mijn rots in de branding.”

Waar werk je momenteel aan/naar toe?
“Covid heeft de MICE-industrie recht in het hart geraakt. De meeste evenementen werden uitgesteld of geannuleerd. We hopen dat vanaf 2022 internationale evenementen weer LIVE (of in ieder geval hybride) kunnen plaatsvinden en dat we weer congresbezoekers mogen verwelkomen in onze mooie stad en regio. Daarom proberen we momenteel vooral ons netwerk goed te onderhouden, goed in beeld te blijven bij organisatoren, online beurzen en netwerkevenementen bij te wonen, te assisteren bij bid-procedures en organisatoren in contact te brengen met onze partners.”

Op welke prestatie van het Utrecht Convention Bureau ben je het meest trots?
“Heel moeilijk te zeggen, er zijn de afgelopen jaren zoveel mooie prestaties geleverd. De oprichting van Hotel Service Utrecht in nauwe samenwerking met de HOST hotels, de groei van het aantal internationale congressen en de stijging van onze positie op de ICCA-ranglijst (van 93e Europese stad in 2011, naar 56e stad in 2019). Ook de positieve feedback van congresbezoekers die, hoewel ze al veel steden hebben bezocht en gezien, de schoonheid van Utrecht konden waarderen en net als ik verliefd werden op de stad.”

Wat is jouw favoriete plek in de regio Utrecht?
“Mijn favoriete plek in de regio is Stadskasteel Oudaen in Utrecht stad. Oudaen is een klassiek stadskasteel met een eigentijds tintje. Het is gevestigd in een monumentaal pand dat een grand café, restaurant, salon, bierbrouwerij en verschillende (vergader)zalen herbergt. Een van de dingen die Oudaen uniek maakt, is de mogelijkheid om per boot via de gracht aan te meren en vervolgens via de kade de brouwerij binnen te gaan voor een bierproeverij. Is dat niet geweldig?!”

Met wie zou jij ooit je ochtendkoffie willen delen?
“Ik zou heel graag eens een kopje koffie drinken met Koningin Máxima! Ze heeft een zeer indrukwekkende persoonlijkheid. Ik vind haar een heel sympathieke vrouw met wie je volgens mij enorm veel lol kunt hebben.”

Connect met Monique op LinkedIn