Utrecht Zingt presenteert Leading Voices

Met gepaste trots kondigen de Europese koorfederatie Europa Cantat (ECA-EC) en ZIMIHC het nieuwe internationale koormuziek evenement Leading Voices aan, een evenement voor vocal leaders en koordirigenten in Utrecht. Het evenement wordt gehouden van woensdag 27 tot zondag 31 juli 2022. Leading Voices wordt onderdeel van het Utrecht Zingt festival dat tegelijkertijd plaats vindt.

Het Utrecht Zingt festival zet van 23 tot en met 31 juli 2022 negen dagen lang de stad Utrecht in het teken van samen zingen: in alle wijken en op de straten en pleinen en in parken van de stad. Met workshops, concerten en open singings. Voor en door bewoners uit de stad en de regio.
In aanloop naar dit festival organiseert ZIMIHC al diverse activiteiten, allemaal al onder de noemer Utrecht Zingt. In 2022 komen deze activiteiten tot een hoogtepunt met als ‘kers op de taart’ een vijfdaags internationaal evenement onder de titel Leading Voices. Hiermee haalt ZIMIHC internationale zangers, componisten en dirigenten naar Utrecht die ook een rol krijgen in het Utrecht Zingt festival.
De gemeente Utrecht heeft zich positief uitgesproken over de plannen en onderzoekt mogelijkheden om het evenement te ondersteunen, mede vanuit de viering van 900 jaar stadsrechten.
Wethouder Anke Klein: “Utrecht is met toonaangevende evenementen en festivals op het gebied van zang het middelpunt van Nederland en misschien wel Europa. Het past bij de stad om Leading Voices in 2022 te verwelkomen. Bezoekers uit de hele wereld maken hiermee deel uit van de viering van 900 jaar stadsrechten”.

Leading Voices
Het vijfdaagse evenement Leading Voices focust zich op de toekomst van de koormuziek en richt zich grotendeels op koordirigenten, vocal leaders, componisten en managers vanuit heel Europa. Het programma wordt gemaakt door een internationale muziekcommissie, samengesteld door de European Choral Association – Europa Cantat (ECA-EC). Leading Voices wil actief de toekomst van de koormuziek onderzoeken, laten ervaren en bediscussiëren. Deelnemers worden uitgedaagd om nieuwe manieren te ontdekken om koormuziek te verrijken, ontwikkelen en versterken. Met als doel de koormuziek relevant te laten zijn en blijven vanuit artistiek en maatschappelijk oogpunt.

Planning en programma
Leading Voices wordt ontwikkeld door een muziekcommissie onder leiding van Burak Onur Erdem (Istanbul, 1986). Hij is tevens lid van het bestuur van ECA-EC en lid van de artistieke commissie binnen dit bestuur. Het programma van het evenement wordt gepresenteerd in het volgende internationale Europa Cantat festival in 2021 in Ljubljana (Slovenië). Het Utrecht Zingt festival wordt ontwikkeld door ZIMIHC in nauwe samenhang met het programma Leading Voices om optimaal te profiteren van het internationale netwerk dat naar Utrecht komt. De productie van beide evenementen is in handen van ZIMIHC.

Europa Cantat
ZIMIHC en ECA-EC werkten samen in 2009 aan het Europa Cantat Festival in Utrecht, het eerste internationale festival voor koormuziek in de stad. Met groot succes stond Utrecht in 2009 negen dagen lang in het teken van samen zingen. De organisaties hebben sindsdien altijd contact gehouden en kleinere activiteiten georganiseerd in Utrecht en daarbuiten. En altijd is er een wens geweest om samen iets nieuws te starten. Dat gaat in 2022 eindelijk gebeuren, met de viering van 900 jaar stadsrechten in Utrecht als een van de aanleidingen.
Utrecht is een geweldig stad voor een festival rond samen zingen. Niet alleen vanwege de geweldige concertlocaties en bereikbaarheid. Ook omdat Utrecht een heel levendig muziek- en zangklimaat heeft. Het is de thuisbasis voor bekende Nederlandse koren als Dekoor en Nederlands Kamerkoor en van organisaties als Koornetwerk Nederland en Vocaal Talent Nederland. Het is dan ook daarom dat ECA-EC opnieuw kiest voor Utrecht voor een internationaal evenement.