Sterke positie van Utrecht op de wereld congresranglijst

Utrecht heeft centrale plaats als congresstad op wereld congresranglijst
Utrecht behoudt haar plek als vierde congresstad van Nederland en Nederland staat wederom in de top tien wereldwijd van congresbestemmingen. Dit blijkt uit de jaarlijkse statistieken die ICCA (International Congress & Convention Association) vandaag bekend maakte.

Kwaliteitskeurmerk internationale congressen

ICCA is de organisatie die het internationale kwaliteitskeurmerk voor internationale wetenschappelijke congressen voert. De organisatie registreert alleen congressen van verenigingen (associaties) die op regelmatige basis worden georganiseerd, met een minimum van 50 deelnemers en tussen minstens 3 verschillende landen roteren. In totaal zijn er in 2017 in Utrecht 56 meerdaagse internationale congressen georganiseerd met een economische waarde van meer dan 17 miljoen euro.

Populaire congresbestemming

Utrecht is al jaren populair als congresbestemming, onder meer door de hoge concentratie van kennisinstellingen, in combinatie met een jonge, hoogopgeleide bevolking. Congresorganisatoren tonen zich zeer tevreden met de keuze voor de stad. “Utrecht was voor ons een logische keuze; de stad ligt centraal en is goed bereikbaar”, reflecteert Rob Verhoeven, senior onderzoeker bij Integraal Kankercentrum Nederland. Hij koos bewust voor de Domstad toen hij in 2017 het 39ste International Association of Cancer Registries (IACR)-congres organiseerde. “De authentieke en historische stad met gemoedelijke en gastvrije sfeer droeg bovendien echt bij aan de beleving van de deelnemers van het congres.’

Economische impact

De stad en regio hebben een direct economisch belang bij het aantrekken van congressen. "De economische waarde van meerdaagse, internationale congressen is hoog, de internationale congresbezoeker spendeert ongeveer 400 euro per dag," zegt Monique André de la Porte, Accountmanager Utrecht Convention Bureau. "In de komende jaren verwachten we een aanzienlijke toename van het aantal nationale en internationale congressen en bij de acquisitie richten wij ons op congressen die passen bij de belangrijkste sperpunten van de stad." Om deze groei te kunnen faciliteren, neemt de hotelcapaciteit in de stad met ongeveer 1.000 kamers toe tot meer dan 3.000 hotelkamers.

Utrecht Convention Bureau

Het Utrecht Convention Bureau (UCB) is onderdeel van Utrecht Marketing en een one-stop shop voor organisatoren van nationale en internationale vergaderingen, congressen en andere zakelijke bijeenkomsten. UCB biedt gratis, onafhankelijk en deskundig advies over de mogelijkheden die Utrecht heeft te bieden voor zakelijke evenementen. Daarnaast informeert het UCB organisatoren van congressen en evenementen ook over marketing en promotie, financiële aspecten of subsidies voor congressen en biedt het ondersteuning voor bidprocedures, site inspecties en FAM-trips.

Voor meer informatie en mediaverzoeken kunt u contact opnemen met Monique André de la Porte, accountmanager Utrecht Convention Bureau, telefoon +31 (0)30 236 00 36, email m.andredelaporte@utrechtmarketing.nl

Voor meer informatie over ICCA Statistieken, bezoekt u www.iccaworld.com