Nibud Congres Geld & Gedrag 2018

Voor adviseurs, beleidsmakers en hulp- of dienstverleners die dagelijks met de financiën van anderen bezig zijn, organiseert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) het congres Geld & Gedrag. Op donderdag 5 april vertellen sprekers vanuit de overheid, de financiële wereld en de wetenschap over het voorkomen van schulden, de piekenpijp 3.0 en de kunst van het verleiden tot ander financieel gedrag.

“Er zijn zoveel factoren die een rol spelen bij hoe mensen met geld en geldzaken omgaan,” zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink. “Hoe maken mensen keuzes, hoe kunnen we ze daar bij helpen, wat werkt wel bij het voorkomen van problemen en wat niet? Door onderzoek wordt steeds meer duidelijk en het is belangrijk om die kennis regelmatig met elkaar te delen, zodat consumenten minder kans lopen om in financiële moeilijkheden terecht te komen. Daarom organiseert het Nibud elk jaar een congres over de nieuwste inzichten op het gebied van geld en gedrag.”

Plenair
Zo weten mensen vaak wel dat hun pensioen iets is waar ze over moeten nadenken, maar wil dat niet zeggen dat ze dat ook daadwerkelijk doen. Het WRR-rapport Weten is nog geen doen, dat in 2017 verscheen, toonde aan dat kennis die om actie vraagt, niet per se tot actie leidt. Hoogleraar Lisa Brüggen uit Maastricht gaat tijdens de plenaire sessie in op het pensioenvraagstuk en Anne-Greet Keizer van de WRR vertelt welk effect Weten is nog geen doen het afgelopen jaar heeft gehad. Ook Sijbrand Tieleman spreekt plenair. Hij is één van de oprichters van Peaks – de piekenpijp 3.0 – waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld.

Workshops
In verschillende workshops komen de deelnemers meer aan de weet over de effecten van geldproblemen op de hersenontwikkeling van kinderen of de stress en schaamte die armoede teweeg brengen. Deelnemers kunnen daarnaast zelf ervaren hoe het voelt om arm te zijn. Ook is er aandacht voor sparen met het Amerikaanse spaarprogramma Save to win en het voorkomen van financiële problemen bij consumenten door banken en verzekeraars.

Slot
Net als de sprekers op het podium en in de workshops zijn de deelnemers vooral afkomstig uit de overheid, de wetenschap en de financiële wereld. Aan het einde van de dag komen zij er onder begeleiding van Andreas Wismeijer achter wat hen in hun dagelijks werk beïnvloedt. Wismeijer is psycholoog en trok de aandacht van de financiële wereld toen hij promoveerde op de psychologie van geheimen. Dagvoorzitter van het Nibud Congres 2018 Geld & Gedrag is BNR-presentator Marijke Roskam.

Aanmelden
Aanmelden kan op www.nibud-congres.nl. Deelnemers die samen met één of meerdere collega’s komen, profiteren van de collega-korting. Ook vindt u hier het volledige plenaire programma en alle workshops.

Neem voor meer informatie contact op met: 

Nibud 
Karin Radstaak: 030 - 239 13 97 / 06 - 14 92 92 47 / kradstaak@nibud.nl 

Persbericht van het Nibud / 030 - 239 1350 / www.nibud.nl